iesMed Tunísia

iesMed té una relació especial amb Tunísia des de l’any 2012, quan van començar els preparatius de l’esdeveniment MedESS 2013, conferència en la que es van reunir més de 600 persones de 100 països diferents per analitzar i discutir sobre la situació de l’ESS al Mediterrani. Des de llavors, iesMed ha participat en el primer programa europeu sobre l’ESS a la ribera sud (Projecte IESS ! Iniciatives d’Ocupació en Economia Social i Solidària) i ha creat les primeres CitESS mediterrànies a les ciutats de Sidi Bouzid i Mahdia.

L’elecció de Tunísia no és casualitat, ja que en aquest petit país s’està aconseguint el gran repte de passar d’un règim polític dictatorial a una democràcia cada cop més consolidada. Tunísia ha estat marcada al llarg de la seva història per totes les cultures i les persones que han passat pel seu territori i que hi han deixat la seva empremta, cosa que fa que la societat tunicina actual sigui un mosaic de realitats que s’inspiren en tots els racons del Mediterrani.

 

map-tunisieAquest petit país, amb 11 milions d’habitants i 164.000 km2 de superfície (una quarta part de França), té una vocació clarament agrícola de la qual destaca la producció de cereals, d’oli d’oliva i de dàtils, però també en destaquen altres sectors clau com són la mineria (principalment de fosfats) o el turisme. Aquests sectors, units a una societat civil cada cop més activa i més ben formada i a un govern que vol recolzar-se en l’ESS com a motor del desenvolupament (eix prioritari del pla de desenvolupament 2016 – 2020) marquen un terreny favorable per a l’activitat d’iesMed.

Des de 2014, iesMed ha tingut la oportunitat de treballar en 4 governorats de Tunísia (Sidi Bouzid, Mahdia, Jendouba i Kasserine) en els quals s’hi ha desenvolupat la formació d’emprenedors i de treballadors de l’administració en ESS i s’hi han establert espais de concertació i coordinació entre actors de la societat civil, de l’administració i del sector privat, per optimitzar els recursos existents i donar més oportunitats al desenvolupament de l’ocupació en ESS.

Com a resultat de la feina que s’ha estat fent durant aquests anys, en el 2017 s’han creat les dues primeres associacions CitESS (“Ciutats de l’ESS”) a Sidi Bouzid i a Mahdia, en les quals hi ha representades les associacions locals, les universitats, els emprenedors, els serveis públics a l’ocupació i les autoritats locals. Aquí trobareu l’enllaç de cada una de las pàgines web de les CitESS per poder veure en què treballen més concretament:

Amb l’aposta perseverant a favor d’un rol motor a Tunísia en el desenvolupament de l’ESS al Mediterrani, iesMed va inaugurar el mes de maig de 2017 la seva oficina a Tunis (151 avenue de la Liberté, place Pasteur). iesMed Tunísia compta amb una oficina a Tunis i un equip de 5 persones (1 a la central i 4 als territoris).