La rèplica d’iniciatives d’economia solidària a Catalunya i al territori euromediterrani en general centra la jornada de llançament del programa RepliCat, organitzada per la cooperativa iesMed que avui s’ha presentat al Palau Macaya.

Amb l’horitzó de vertebrar un banc d’experiències d’èxit d’economia social i solidària i posteriorment replicar-les a altres territoris mediterranis amb semblants necessitats, avui s’ha presentat al Palau Macaya de Barcelona el projecte RepliCat; una iniciativa organitzada per la cooperativa europea iesMed.

Photo1RepliCat

Llançament projecte RepliCat

L’acte ha arrencat amb la presentació a càrrec de la subdirectora general d’Economia Social, el Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat, Roser Hernández, qui ha recordat que RepliCat forma part dels Projectes Singulars seleccionats i finançats pel Departament en el marc del programa aracoop, perquè responia a una nova línia estratègica que vol fer convergir les necessitats del territori amb la innovació social en l’economia social i solidària.

El president d’iesMed Rodérick Egal, ha presentat la cooperativa, present actualment ja a 4 països de la Mediterrània- Espanya, França, Algèria i Tunísia- i esperant ampliar el ventall a d’altres. A continuació, el responsable de RepliCat, Jordi Panal ha detallat els eixos de RepliCat, una iniciativa que pretén actuar com a accelerador de la innovació social a Catalunya i que té com a objectiu la creació d’ocupació, mitjançant la rèplica d’activitats cooperativitzades i multiactors.

Photo2RepliCat

Souad Bouzid, Gladys Tantaleau i Aziz Ami (pica-portes) com Rodérick Egal (president d’iesMed), Anne Charpy (Voisin Malin), Jordi Giró i Celso Pérez (Conf

Anne Charpy, la fundadora de VoisinMalin va exposar els orígens que van donar lloc a aquesta experiència desplegada des de fa 7 anys i que ja arriba a 12 ciutats franceses. El president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, per la seva banda, han estat encarregat d’explicar com l’organització veïnal, amb l’acompanyament d’iesMed, va conèixer aquesta experiència, i com ha desplegat el projecte A-porta – inspirat amb VoisinMalin- amb una prova pilot a Ciutat Meridiana, que ha tingut molt bona acollida tant des el punt de vista de l’empoderament veïnal, com de l’assessorament personalitzat sobre eficiència i pobresa energètica. Aquest projecte a Barcelona ha comptat amb el recolzament de l’Ajuntament i de la companyia d’aigües Agbar. Un moment important va estar quan els mateixos pica-portes(les persones que duen a terme el treball sobre el terreny) van explicar de viva veu el que el A-porta suposava per a ells i per a la convivència al barri.

Photo3RepliCat

Rodérick Egal (moderador) com Guillaume Thureau, Manon Lambert i Emmanuel Kasperski

La jornada ha aglutinat persones rellevants de la innovació social en l’economia social i solidària, com Manon Lambert, sotsdirectora de la CRESS-PACA i impulsora de l’Observatori de l’Economia social i solidària de la regió Provença-Alps-Costa Blava (PACA), Emmanuel Kasperski, especialista en replicació d’innovació social i creador de la cooperativa Replic (Montpellier), i Guillaume Thureau, fundador de Factoria F5. Des de la seva experiència han explicat algunes bones pràctiques i, com seguint els principis de l’economia social i solidària, es poden difondre experiències a d’altres territoris, responent a necessitats humanes i socials semblants, i obrint oportunitats de beneficis socials amb sostenibilitat econòmica.

Finançat per :

  • Generalitat de Catalunya | Departament de Treball, Afers socials i Famílies | Direcció General d’Economia social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l´Autoempresa
  • Ministerio de Empleo y Seguridad Social | Servicio Público de Empleo Estatal
  • Aracoop | Economia social

Els comentaris estan tancats.