iesMed acompanya l’IES Provençana en un viatge d’estudis al sud de França

17 d’octubre 2018, Béziers

Els 17 i 18 d’octubre, una quinzena d’alumnes del cicle superior de projectes d’edificació i de l’IES Provençana, acompanyats pels seus professors, han estat al Sud de França, en un viatge d’estudis organitzat per iesMed en el marc del projecte ServimCoop, subvencionat per la Generalitat de Catalunya. Vera Pober i Jordi Panal van formar part del grup.

La primera parada va ser a la ciutat de Béziers i va consistir en la visita a la fàbrica d’Everlia, que des de fa 10 anys es dedica a la construcció d’habitatges i equipaments sobre la base de la utilització de contenidors de transport marítim reciclats. Precisament el disseny d’espais amb reaprofitament de contenidors és el fil conductor de la formació que proporciona Provençana, per la qual cosa el tema va suscitar molt d’interès per part dels alumnes que van poder veure detalls de la construcció d’un habitatge i van realitzar nombroses preguntes tècniques que van ser amablement respostes per Alain Krzyzanowski i Renaud Leclerc, Director General i Director Tècnic respectivament. La trobada es va completar amb la visita a uns habitatges i una escola construïts per Everlia.

18 d’octubre 2018, Montpellier

L’endemà, l’expedició va visitar el complex de MasCobado a Montpellier. És tracta d’un exemple d’habitatge participatiu, on un grup de 23 unitats familiars hi conviu des del 2016 i que des del primer moment van comptar amb l’assessorament i el suport del gabinet Hab-Fab. Des del primer moment, els llavors futurs usuaris van engegar un procés per a construir els edificis més adaptats a les seves necessitats i a la vida en comunitat, a partir de les opinions i les aportacions de tots els seus membres sense excepció, a partir d’una dinàmica de trobades generals mensuals i grups de treball específics que han mantingut fins l’actualitat. Val a dir que cadascun dels 23 habitatges és diferent dels altres i ha estat construït a partir del disseny que cada família va realitzar individualment amb l’equip d’arquitectes. També es van dissenyar una sèrie d’espais compartits d’ús mancomunat.

Els alumnes van tenir l’oportunitat d’escoltar les explicacions d’una representació dels veïns i de Hab-Fab mentre prenien una tassa de te, i encuriosits anaven fent preguntes sobre aquesta peculiar forma d’autoorganització. La trobada va acabar amb una visita guiada per les instal·lacions.

La darrera parada es va fer a la Menuiserie Collaborative (“la fusteria col·laborativa”), MCo, espai cooperatiu creat fa un any per a proporcionar recursos mutualitzats a professionals i particulars vinculats d’una manera o altra al món de la fusteria. Ens va rebre Yoann Lapeyronie, un dels seus fundadors, que els va explicar el procés de reflexió i les diferents prestacions i solucions que es poden trobar a MCo.

En definitiva, 2 intenses jornades on els alumnes ha pogut veure de primera mà experiències innovadores que, tal i com diu Rosa Capdevila, Cap del Departament d’Obra Civil i Edificació de l’IES Provençana, els ajudaran a comprendre millor la utilitat dels seus estudis.

Deixa un comentari